Bio

Met wortels over de hele wereld bevindt het Lazarus String Quartet zich momenteel aan de top van jonge strijkkwartetten in de Berlijnse klassieke muziekwereld door hun unieke diversiteit. Het kwartet werd opgericht in 2007 door studenten van de University of Cantebury in Nieuw-Zeeland. Sindsdien heeft het kwartet vele internationale successen gehad bijvoorbeeld in St-Martin-In-The-Fields in Londen, Salle Gaveau in Parijs en tijdens festivals zoals de Heidelberger Frühling, waar het kwartet een graag geziene gast is sinds 2010. Na het succesvol afsluiten van hun Master studie in kamermuziek bij Prof. Oliver Wille in Hanover, heeft het kwartet nu de Duitste hoofdstad Berlijn als thuisbasis. Het Lazarus String Quartet bestaande uit Mayumi Kanagawa (VS/Japan), Jos Jonker (Nederland), Albin Uusijärvi (Zweden) en Alice Gott (Nieuw-Zeeland) is geroemd om hun virtuositeit en hun toewijding aan hun optredens. Inspirerende mentoren zoals Prof. Eberhard Feltz, Prof. Oliver Wille en Prof. Mats Zetterqvist zijn ontzettend belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het kwartet. Ook de ondersteuning van de Pettman Foudation heeft het kwartet uniek kansen geboden.

 

De in Frankfurt geboren Japans-Amerikaanse violiste Mayumi Kanagawa (1994) begon met vioolspelen op vierjarige leeftijd. Ze groeide op in New York, verhuisde met haar familie als 12 jarige naar Los Angeles en studeert momenteel in Berlijn bij Prof. Kolja Blacher aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin. Ze won prijzen bij onder anderen de 16e Internationale Tchaikovsky Competitie en het Concours Long-Thibaud in Parijs en als soliste speelt ze met orkesten als Orchestra National de Belgique, Lithuanian National Orchestra en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Op dit moment speelt Mayumi op een viool van Petrus Guarnerius (eind 17e eeuw) die haar door de Deutsche Stiftung Musikleben ter beschikking wordt gesteld.

De Nederlandse violiste Jos Jonker (1992) komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Hier begon ze ook haar vioolstudie aan het Conservatorium bij Thijs Kramer in 2009. Ze sloot haar Bachelor studie af in Amsterdam bij Ilya Grubert en verhuisde voor haar Master studie naar Freiburg waar ze afstudeerde met de hoogste beoordeling bij Prof. Sebastian Hamann in 2017. Tijdens haar studie speelde Jos veel kamermuziek en kreeg ze met het Acathus Kwartet de strijkkwartet beurs van Het Kersjes Fonds, uitgereikt in Het Concertgebouw in Amsterdam. Ook deed Jos veel ervaring op in verschillende orkesten, ze was vorig seizoen 2e Concertmeester bij het Landestheater Coburg, speelt regelmatig mee bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is momenteel deel van de Orchesteracademie in de Staatskapelle Berlin.

Jos speelt op een viool van Spirito Sorsana, die haar in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) en een stok van Eugene Sartori die ze kon kopen met de genereuze steun van Stichting Eigen Muziekinstrument en Ars Donandi.

Albin Uusijärvi kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met muziek. Geboren in 1995 in een muzikale familie in Zweden kreeg hij al op 5 jarige leeftijd zijn eerste vioolles. Hij had les aan de ‚Lilla Akademien‘ in Stockholm en geïnspireerd door zijn kamermuziek spel wisselde hij de viool in voor altviool. Voor zijn Bachelor studie, die hij in 2019 succesvol afsloot, verhuisde Albin naar Berlijn waar hij studeerde aan de Hochschule für Musik ‚Hanns Eisler‘ Berlin waar hij les kreeg van Prof. Walter Küssner en Prof. Tabea Zimmerman. Momenteel speelt hij met orkesten, als kamermusicus en als solist concerten door heel Europa maar ook vooral veel in zijn thuisland. Hij won prijzen bij het “Polstjärnerpriset” concours en vertegenwoordigde Zweden tijdens het “Eurovision Young Musician”.

Albin speelt op een Altviool van Peter Westerlund uit 2017.

Alice Gott, in 1990 geboren in Dunedin, Nieuw-Zeeland, begon met cello spelen op 5 jarige leeftijd. Ze maakte deel uit van het “Young Musicians Program” op de New Zealand School of Music in de klas van Euan Murdoch en sloot het eerste gedeelte van haar studie af aan de University of Canterbury bij Edith Salzmann op 19 jarige leeftijd. Hierna verhuisde ze naar Duitsland waar ze haar studie vervolgde bij Xenia Jankovic in Detmold,waar er in deze voor haar nieuwe wereld veel mogelijkheden ontstonden. Als kamermusicus en oprichtster van het Lazarus String Quartet maakt Alice regelmatig concertreizen door Europa, Azië, Zuid-Amerika, Australië en in haar thuisland. Met het kwartet ontving ze in 2010 de eerste prijs van de “Royal Overseas Leage Competition” en wordt ze sindsdien uitgenodigd op festivals over de hele wereld. In Europa is Alice actief in de kamermuziekwereld en speelt regelmatig met de Kammerakademie Potsdam en Amsterdam Sinfonietta, ook maakt de deel uit van het Leyster Piano Trio.

Alice speelt op een Boheems instrument uit de 19e eeuw waarvan de maker onbekend is.

© Lazarus String Quartet 2017